Bill Gates Kawal Penggunaan Teknologi Anak-anaknya

Bill Gates… siapa tak kenal?

Orang kaya.. co-founder Microsoft.. laptop yang kome pakai la tue.. Major komputer pakai software microsoft, siap ada applications lagi.. kaya gila… kaya-kaya pun dia.. dia tak ‘gila’ kaya… hah!

Bijaknya dia dan isteri kawal penggunaan teknologi anak-anak depa.. Pendedahan daripada Bill Gates nie mungkin boleh dijadikan sebagai ‘teguran’ kepada kita yang alpa dengan gadjet-gadjet nie.. secara tak langsung teknologi nie antara ‘pembunuh’ senyap.. Bunuh masa bersama keluarga, jiran, sahabat-sahabat, dan lain-lain, korang boleh listkan sendiri..

Antara ‘RULES’ yang digunapakai oleh Bill Gates:

  • Anak tak boleh pakai smartphone selagi umur mereka belum 14 tahun.
  • No gadget semasa makan bersama.
  • Menghadkan masa penggunaan teknologi. Masa tidur mereka tak terganggu.
  • Secara tak langsung, anak-anak Billa Gates tak addictive kepada gadget-gadget nie.

Bravoooo! Tahniah.. ini yang sepatutnya.. Admin lagi la pernah jumpa budak tadika ade smartphone, datang ke kedai nak beli internet (*admin keje part time mase tue). Si ibunya ikutkan aje.. sayang, seribu kali sayang.. sepatutnya ibubapa yang mengawal, bukan anak-anak yang mengawal.. masa kecil ni la masa yang sesuai di rentung buluh nya..

Dah.. JOM ubah !

Anak-anak takde smartphone, bukan bermakna mereka kuno! Okei!

Gambar: Kosmo, Ahad 23/04/2017

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram