Induction Cooker @ Dapur Elektrik

Assalamualaikum & Hi !

Siapa pernah dengar pasal induction cooker? Saya tak pernah tahu pun pasal benda nie.. ini pun google nak cari portable cooker, keluar yang induction cooker ni.. saya nak start internship.. duduk kat rumah sewa, so.. sebab nak jimat @ praktis masak je sebenarnya, yela kan orang bujang…

Saya tak pasti jenama lain macam mana, tapi saya beli Philips HD4902.. Saya beli di Senheng, RM328 lebih tapi saya guna member card ada discount, bayar cuma RM229 sahaja warranty 2 tahun.. Agak mahal jugak la, mungkin ada yang nak murah lagi ade je jenama lain yang RM100 lebih.. ikut bajet kome la ye.. Induction cooker nie kalau korang tekan ON/OFF button letak tangan atas tue tak rasa panas.. tapi bila letak pot baru panas.. induction cooker cuma detect pot sahaja.. Pot wajib yang permukaan rata tue jer.. ater nyer kalau yang kuali mau di jatuh nyer kome ooii.. Ada orang kata pot kena spesifik untuk induction cooker je, ater nher nak beli mahei le gamak nyer.. tapi saya tanya seller tadi, dia cakap tak kisah asalkan rata.. kalau kurang yakin pakai je yang stainless steel pot. Saya jenis maleh nak pikir banyak, tue yang beli Philips ada free pot.

Kenapa tak pakai dapur gas yang portable tue?
Okei… mula-mula memang niat nak beli yang dapur gas single portable tue.. dah buat survey kat Giant pun.. harga dalam RM69 dengan botol gas RM17 untuk 3 botol.. Tapi mak saya tak bagi pulak.. heheh.. mak cakap bahaya, *tak bahaya kalau dah biase guna* saya tak biasa guna.. tue yang mak risau agaknya.. terpulang masing-masing.

 

Bil Elektrik?
Yang nie saya tak pasti.. kalau kome guna lame, tinggi la kot bil nyer.. bagi saya induction cooker nie sesuai untuk orang bujang dan orang yang tak masak sangat.. macam saya, saya tak masak sangat.. saya bukan jenis yang masak nak beriya-iya tue.. cuma untuk masak simple dan cepat boleh bawak bekal pegi kerja.. saye nie jenis nak kejor masa.. masak yang campak-campak je tue.. heeeeeheee…

InsyaAllah nanti saya share kan resepi simple menggunakan induction cooker nie.. dengan syarat kome kena tengok di Youtube Channel, kome boleh tengok di playlist induction cooker…alang-alang dah tengok silalah like, share dan subscribe =) comment juga dialu-alukan untuk saya perbaiki lagi kelemahan. Okei, sementara tue, tengoklah dulu unboxing induction cooker philips ni ya..

Video Unboxing Philips Induction Cooker HD4902

Overview

Cara guna

Kesesuaian pot

 

 

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram