Beli Kereta di Tahun 2018 Berbaloi Ke?

kereta 2018 Malaysia

Assalamualaikum & Hi !

Entri kali ini saya ingin berkongsi mengenai kereta. Saya bukanlah mahir sangat bab kereta ni, tapi nampaknya akan ada beberapa model terbaru yang akan masuk Malaysia. Pasti ramai yang teruja betul tak?

Persoalan sekarang, berbaloi ke beli kereta baru di Tahun 2018 ni?
Setiap individu ada kemampuan masing-masing dan pastikan ada hadnya. Harap-harap janganlah beli ikut nafsu ya, nanti korang salahkan ‘kerajaan’ pulak atas alasan ekonomi. Padahal korang boleh kawal kewangan buat masa ini, sehingga negara kita betul-betul stabil dan bebas dari ‘corruption‘ HAHAHAH!

Ini sekadar perkongsian saya, semalam 06/03/2018 saya isi minyak RM10, waktu ni tangki minyak betul-betul takat ‘E‘ habis yang warna hitam. Cuba korang lihat gambar dibawah selepas saya isi RM10.

Isi Minyak 2018

Hambikkkk… !!!

Takat tue je minyak RM10 ni naik. Ini kereta ATOS tahun 2004. Hmmmm… agak-agak saya nak beli kereta baru ke kalau perbelanjaan minyak macam ni? Memang tak la kan. Baik naik moto jer, kalau rajin nak exercise saya naik basikal ja, lagi jimat tak pakai minyak. Semasa saya diploma di UniKL MIIT tahun 2012-2014, saya ulang alik dari kampus ke hostel dengan duit minyak RM10 bertahan untuk seminggu. So, untuk tahun 2018 lupakan saja niat untuk beli kereta baru sebab saya memang tak mampu lagi. Lebih baik mengaku tak mampu lagi daripada menyeksa diri semata-mata nak ‘penuhi’ pandangan orang lain. Betul tak?

Hmmm.. kalau kornag perasan, patut la mat-mat bangla vietnam dan seangkatannya ‘kaya’, depe ni rajin naik basikal.. hmmmm, seriously, walau di mana pun saya travel di Malaysia pasti ada nampak kelibat mereka ini. SAMPAI BILA? hmmmm…

SIAPA YANG PERLU PIKIR 1000x SEBELUM BELI DI TAHUN 2018??

  1. Pelajar yang bergantung duit belanja dengan family – jangan sesekali susahkan family beli kereta baru untuk korang, common..! baru student kot, jangan sesekali start hutang yang besar ini. Bersusah lah dahulu, korang boleh ibaratkan situasi susah zaman sekarang dengan zaman penjajahan dulu. Hah!
  2. Fresh Graduate – kalau gaji dalam RM1k ~ RM2k usahakan dulu menyimpan.

*tambah sendiri list di atas. =)

.

.

 

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *